Een foto van Karl Brabants zet Marlies De Munck aan het denken. Hoe kan een beeld een berg vatten? Het beroemde aforisme van zenmeester Ch'ing-yuan Wei-hsin begeleidt haar zoektocht naar de betekenis van de foto: ‘Voordat ik dertig jaar Zen had gestudeerd zag ik bergen als bergen, en waters als waters. Toen ik tot dieper inzicht kwam, bereikte ik het punt waar ik zag dat bergen geen bergen zijn, en waters geen waters. Maar nu ik tot de ware kern ben gekomen heb ik rust. Want ik zie bergen weer als bergen, en waters weer als waters.’ Op het ritme van deze wijsheid verkent ze de oppervlakte en de diepte van het beeld, de flits van het moment en de opeenstapeling van tijd. Zo ontplooit dit essay zich tot een zoeken dat universeel is voor het kijken naar fotografie, kunst en misschien wel naar de wereld.
Marlies De Munck is filosofe en auteur van essays over muziek en kunst. Ze doceert aan de Universiteit Antwerpen en aan KASK & Conservatorium in Gent.
Karl Brabants studeerde fotografie aan KASK in Gent. Hij toonde zijn werk in diverse solo- en groepstentoonstellingen.
genummerde uitgave - prijs 19 euro (+ verzendkosten 3 euro)
hardcover formaat 21,5 x 26 cm, 32 pagina’s
ISBN 97-8-946407-0539 - NUR 736 - D/2021/14.650/1
reserveer uw exemplaar op info@poespaproducties.be
Beide boeken vertellen het relaas van een opgroeien in een Gentse wijk. In deze humoristische – én pakkende – kroniek wordt een mooi evenwicht bereikt tussen lach en traan.
De auteur haalt herinneringen op en schetst in een aantal, soms grappige, soms melancholische anekdotes, het leven en denken van een Gents middenstandsgezin. Hij neemt de lezer mee op reis door het huis van Mémé en Bompie en vertelt gevoelvol hoeveel er te beleven valt op een paar vierkante meter.
Tussen de herinneringen door vraagt de auteur zich af wat stadscultuur nu echt inhoudt en wat het betekent om een heel leven in dezelfde buurt te wonen.
“In één huis schuilt de wereld [...] een flinke brok nostalgie met een snuifje kritiek, een mespunt melancholie, afgewerkt met een stevige klont humor.” Sam De Graeve, De Standaard der Letteren
Peter De Backer (1971) komt uit de boekenbranche. Hij publiceerde eerder een paar korte verhalen in literaire tijdschriften. Op dit moment geeft hij cursussen over zingeving en werkt als docent NT2. Hij is een kind van de Gentse Heuvelpoort.
softcover formaat 14,8 x 21 cm
19 euro per deel (excl. verzendkosten)
Deel 1 – ‘Rozen in december’, 106 p.
ISBN 97-8-946407-0521
Deel 2 – ‘Content met peperkoek’, 110 p.
ISBN 97-8-946407-0514
artikel De Standaard der letteren door Sam De Graeve 09.01.2021
interview auteur op AVS 31.10.2020
An overview of the 47-year career of one of the best Belgian designers in the field of furniture and lighting design. His designs have been released in Sweden, Poland, Italy and Germany, a.o.
“From an early age, Walter Leeman knew what he wanted to be. At the age of sixteen he designed his first table. He absolutely wanted to become a furniture designer. He studied interior design at the Sint-Lucas institute in Ghent and Brussels. He immediately became aware of the many difficulties to have his designs produced in Belgium. But Walter had good contacts in Germany and Sweden where there was a clear interest in his designs. He also found it an enriching experience to be working abroad.”
Christian Oosterlinck, Project Manager Flanders District of Creativity
Uitgebreid gedocumenteerde biografie van Jean Ray / John Flanders met tal van nieuwe feiten en foto’s – vierde druk
In tegenstelling tot zovelen voor hem wou hij echter niet in de mythe stappen die deze schrijver heeft nagelaten, maar doorzocht, naast wat deze heeft geschreven, de bestaande bronnen en dat alles bracht hem tot de vaststelling: soms overtreft de werkelijkheid de fantasie, wat uiteindelijk de titel van deze biografie is geworden.
softcover uitgave - prijs: 48 euro (verzendkosten incluis)
formaat 19 x 27 cm, 630 pagina’s zwartwit - 259 foto’s en illustraties
ISBN 97-8-946407-0552 - NUR 321 - D/2022/14.650/3
reserveer uw exemplaar op info@poespaproducties.be
– Podcast interview Geert Vandamme door Patrick Bernauw 31.01.2019
Beluister het interview >
– Knack - Walter Pauli 31.07. 2019 - artikel 5 p. Lees het artikel >
– Brood & Rozen - 2019/02 - artikel 20 p.
– De Standaard - 07.06.2019 - artikel 1 1/2 p.
– De Gentenaar - 09.03.2019 - artikel 1 1/2 p.
Over onmacht, twijfels, ergernissen, ziekte, leven en dood, alledaagsheid, overgewicht, ouder worden etc.
Inclusief 2 genummerde en gesigneerde art prints
About powerlessness, doubts, annoyances, illness, life and death, everyday life, overweight, aging, etc.
Includes 2 numbered and signed art prints