image

Eidolon

MONOGRAFIE LODE LAPERRE

Wat men ziet is een schijnbeeld, eidolon. De titel stelt de voortdurende verandering in ruimte en tijd, zowel fysiek als mentaal, centraal. In deze kunstmonografie analyseert professor en wiskundig filosoof Jean Paul Van Bendegem het thema bij het beschouwen van de schilderijen van Lode Laperre.

“Naar een doek van Laperre kijken is als naar een heraclitische rivier kijken: hoelang je ook blijft kijken, nooit zal je tweemaal hetzelfde zien. Want bij een tweede blik is de eerste blik de onderlaag geworden van een palimpsest, ingenomen door die tweede blik, wachtend op een derde, een vierde … blik om een nooit eindigende structuur te vormen. Mag dit dan een eidolon genoemd worden?”

Lode Laperre is als beeldend kunstenaar gefascineerd door oosterse beschavingen en beeldculturen. Al sinds eind jaren 90 onderzoekt hij overeenkomsten, verschillen en fricties tussen oosterse en westerse beeldtalen en probeert die te verenigen en integreren in zijn oeuvre. Ook dit boek baadt in de oosterse filosofie, die begrippen als vergankelijkheid en tijdelijkheid centraal stelt.

hardcover uitgave - prijs 25 euro (+ verzendkosten 5 euro)
25,5 x 26,5 cm, 64 pagina’s kleur
ISBN 97-8-946407-0545 - NUR 642 - D/2022/14.650/1
reserveer uw exemplaar op bestelling@poespaproducties.be

ik zie bergen weer als bergen

MARLIES DE MUNCK - KARL BRABANTS

Een foto van Karl Brabants zet Marlies De Munck aan het denken. Hoe kan een beeld een berg vatten? Het beroemde aforisme van zenmeester Ch'ing-yuan Wei-hsin begeleidt haar zoektocht naar de betekenis van de foto: ‘Voordat ik dertig jaar Zen had gestudeerd zag ik bergen als bergen, en waters als waters. Toen ik tot dieper inzicht kwam, bereikte ik het punt waar ik zag dat bergen geen bergen zijn, en waters geen waters. Maar nu ik tot de ware kern ben gekomen heb ik rust. Want ik zie bergen weer als bergen, en waters weer als waters.’ Op het ritme van deze wijsheid verkent ze de oppervlakte en de diepte van het beeld, de flits van het moment en de opeenstapeling van tijd. Zo ontplooit dit essay zich tot een zoeken dat universeel is voor het kijken naar fotografie, kunst en misschien wel naar de wereld.

Marlies De Munck is filosofe en auteur van essays over muziek en kunst. Ze doceert aan de Universiteit Antwerpen en aan KASK & Conservatorium in Gent.
Karl Brabants studeerde fotografie aan KASK in Gent. Hij toonde zijn werk in diverse solo- en groepstentoonstellingen.

genummerde uitgave - prijs 19 euro (+ verzendkosten 3 euro)
hardcover formaat 21,5 x 26 cm, 32 pagina’s
ISBN 97-8-946407-0539 - NUR 736 - D/2021/14.650/1
reserveer uw exemplaar op bestelling@poespaproducties.be

ACHTER EEN GENTSE GEVEL

Peter De Backer

Deel 1 & 2

Beide boeken vertellen het relaas van een opgroeien in een Gentse wijk. In deze humoristische – én pakkende – kroniek wordt een mooi evenwicht bereikt tussen lach en traan.

De auteur haalt herinneringen op en schetst in een aantal, soms grappige, soms melancholische anekdotes, het leven en denken van een Gents middenstandsgezin. Hij neemt de lezer mee op reis door het huis van Mémé en Bompie en vertelt gevoelvol hoeveel er te beleven valt op een paar vierkante meter.
Tussen de herinneringen door vraagt de auteur zich af wat stadscultuur nu echt inhoudt en wat het betekent om een heel leven in dezelfde buurt te wonen.

“In één huis schuilt de wereld [...] een flinke brok nostalgie met een snuifje kritiek, een mespunt melancholie, afgewerkt met een stevige klont humor.” Sam De Graeve, De Standaard der Letteren

Peter De Backer (1971) komt uit de boekenbranche. Hij publiceerde eerder een paar korte verhalen in literaire tijdschriften. Op dit moment geeft hij cursussen over zingeving en werkt als docent NT2. Hij is een kind van de Gentse Heuvelpoort.

softcover formaat 14,8 x 21 cm
19 euro per deel (excl. verzendkosten)
Deel 1 – ‘Rozen in december’, 106 p.
ISBN 97-8-946407-0521
Deel 2 – ‘Content met peperkoek’, 110 p.
ISBN 97-8-946407-0514

artikel De Standaard der letteren door Sam De Graeve 09.01.2021
interview auteur op AVS 31.10.2020


SILENT DESIGN

WALTER LEEMAN

An overview of the 47-year career of one of the best Belgian designers in the field of furniture and lighting design. His designs have been released in Sweden, Poland, Italy and Germany, a.o.

“From an early age, Walter Leeman knew what he wanted to be. At the age of sixteen he designed his first table. He absolutely wanted to become a furniture designer. He studied interior design at the Sint-Lucas institute in Ghent and Brussels. He immediately became aware of the many difficulties to have his designs produced in Belgium. But Walter had good contacts in Germany and Sweden where there was a clear interest in his designs. He also found it an enriching experience to be working abroad.”
Christian Oosterlinck, Project Manager Flanders District of Creativity

hardcover book format 17 x 22,5 cm,
288 pages full color – 29 euro (excl. shipping costs)
ISBN 97-8-946407-0507
also available at
Leuven: Museum M - bookshop
Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven

TWEEDELIGE BIOGRAFIE
JEAN RAY - JOHN FLANDERS

GEERT VANDAMME

Uitgebreid gedocumenteerde 2-delige biografie van Jean Ray / John Flanders met tal van nieuwe feiten en foto’s.

In tegenstelling tot zovelen voor hem wou hij echter niet in de mythe stappen die deze schrijver heeft nagelaten, maar doorzocht, naast wat deze heeft geschreven, de bestaande bronnen en dat alles bracht hem tot de vaststelling: soms overtreft de werkelijkheid de fantasie, wat uiteindelijk de titel van deze biografie is geworden.

softcover formaat 19 x 27 cm
totaal 630 pagina’s, dikte 45 mm
259 foto’s en illustraties
58 euro voor beide delen (excl. verzendkosten)

– Podcast interview Geert Vandamme door Patrick Bernauw 31.01.2019
Beluister het interview >

– Knack - Walter Pauli 31.07. 2019 - artikel 5 p. Lees het artikel >

– Brood & Rozen - 2019/02 - artikel 20 p.
– De Standaard - 07.06.2019 - artikel 1 1/2 p.
– De Gentenaar - 09.03.2019 - artikel 1 1/2 p.


120 TEKENINGEN EN BIJHORENDE SCHETSEN

JOHNNY BEKAERT

Over onmacht, twijfels, ergernissen, ziekte, leven en dood, alledaagsheid, overgewicht, ouder worden etc.
Inclusief 2 genummerde en gesigneerde art prints

About powerlessness, doubts, annoyances, illness, life and death, everyday life, overweight, aging, etc.
Includes 2 numbered and signed art prints

Nederlands - Français - English
Soft cover 22 x 20 cm, full color
176 pagina’s – 40 euro (excl. verzendkosten)

HUMORISTISCHE BEDENKINGEN EN ANDER HERSENVOER

JOHNNY BEKAERT

Wat pruttelt er in mijn hersenpan? - 2017
De schaduwen van de twijfel - 2016

Woordspielereien, bedenkingen, spiegelreflecties, taalfrivoliteiten, parlee fransee, gelijkhebberijen, wijsneuzerijen & ander min of meer hapklaar hersenvoer.

2 boekjes formaat 15,5 x 15,5 cm
softcover 56 pagina’s – zwartwit
8 euro per boekje (excl. verzendkosten)


HUMORVOLLE TEKENINGEN EN BEDENKINGEN

JOHNNY BEKAERT

Formaat 22 x 20 cm – softcover 160 pagina’s kleur - 2007

Humoristische tekeningen en korte grappige teksten.
Niet meer beschikbaar

TOP